Heelmanueel

Welkom op de website van arts MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK) Raoul Boot. Muskuloskeletale Geneeskunde is ontwikkeld uit OrthoManuele Geneeskunde (OMG) en wordt soms ook nog zo genoemd.

Je kunt bij mij terecht met een aantal klachten waar de huisarts en specialist vaak geen oorzaak voor weten of niet zo veel mee kunnen. Grof gezegd kan ik je helpen met klachten die voortkomen uit “uit balans zijn”, situaties waarin “afstel en richtwerk” moet gebeuren aan het bewegingsapparaat. Dit kan vaak met MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK).

Met welke klachten komt iemand bij een arts Muskuloskeletale Geneeskunde (MSK)?

  • hoofd-, kaak-, nek-, rugpijn en pijn rond het schaambeen
  • pijn in de armen of benen
  • pijn of beperkingen in polsen/handen of enkels/voeten
  • stekende pijn bij bewegen, niet goed vooruit kunnen of “oud zijn” bij bewegen
  • stijfheid, een stijf, vervelend, tintelend, beurs, zwaar, “band” of instabiel gevoel
  • steeds terugkerende of niet goed genezende sport-, muziek- of computerblessures
  • bewegingsbeperking na een minimaal ongelukje zoals stoten
  • blijvende klachten na een operatie of herstelde hernia
  • klachten na een ongeluk die al lang hersteld hadden moeten zijn
  • hetzelfde na een hersenschudding als er niets kapot is

Sommige problemen uiten zich bijvoorbeeld alleen bij aanraking als pijn. Of nog indirecter: een van je broekspijpen lijkt langer dan de andere terwijl dat vroeger nooit zo was. Nadat je viel zit je zo scheef dat je paard niet meer naar je luistert, terwijl je zelf het scheef zitten niet door hebt.

Wat kan er dan aan de hand zijn?

In al dit soort gevallen kan iets “scheef” staan of kan het zijn dat iets niet goed beweegt. Om dit vast te stellen doe ik altijd lichamelijk onderzoek. De specifieke ondezoeksmethoden uit de MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK) gaan altijd verder dan onderzoek in de huisartspraktijk. Musculoskeletale geneeskunde heeft namelijk onderzoek- en behandelmethoden die andere specialisaties in de geneeskunde niet hebben. Hiermee zijn een aantal afwijkingen van stand en functie op te sporen en klachten te verklaren én te behandelen, waar andere richtingen van zorg weinig mee kunnen.

Bepaalde klachten, bewegingsbeperkingen en pijn/stijfheid zijn goed met MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK) te verminderen of zelfs op te heffen. Pas na een gesprek en gedetailleerd lichamelijk onderzoek is goed in te schatten of je er baat bij kunt hebben. Musculoskeletale geneeskunde vult gewone behandelwijzen aan en is een aanvullende of genezende behandeling.

Als huisarts kwam ik in contact met MuskuloSKeletale Geneeskunde (MSK) door patiënten die helemaal door niemand geholpen leken te kunnen worden. Ik zag dat, na een MSK-behandeling, deze mensen wonderbaarlijk genoeg wél opknapten. Als hun huisarts hoefde ik minder pijnstillers voor te schrijven en krukken verdwenen! Ik snapte het niet, ben gaan studeren en heb er een ander specialisme bij geleerd.

Hier vind je de patiëntenwebsite over MSK van de NVAMG, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Muskuloskeletale Geneeskunde. Hier op staat algemene informatie waar onder een (doorzoekbaar) overzicht van MSK-artsen en informatie over vergoedingen. In de folder van heelmanueel staat naast algemene informatie over MSK meer informatie over heelmanueel in het bijzonder.